Profetian om eld alven Myth in Aurin | World Anvil

Profetian om eld alven

Svenska

Written by FirethornDragon

Summary

Folket av Izea har kämpat och slagit för sin chans att bli självständiga igen i flera århundranden. De har hoppats och väntat på dagen då de kan kalla sig själv för ett eget land igen. Dagen då de slipper vara en del av Rahegos. En dag fick de besök av en siare. Hon sägs ha varit på tillfälligt besök och stötte på ett par rebeller. De frågade henne om hon kunde se något. Om hon kunde se ifall de någonsin kommer bli självständiga igen. Hon gav dem en profetia. En syn hon kunde se tydligt framför sig och berättade för dem att de borde lägga ner sitt anfall eftersom det aldrig kommer fungera. Rebellerna trodde henne inte. Men det var en av dem som stannade kvar och lyssnade på vad hon hade att säga. Efter att anfallet misslyckades berättade rebellen som stannade kvar om profetian för resten av folket.     Profetian berättades och spreds 29 E.M. mer än 400 år innan profetian sägs ha slagit in. Profetian rör en eld alv som sägs rädda Izea. En eld alv som kommer se till att de kommer bli fria och självständiga. I över 400 år väntade de på att profetian skulle slå in. I över 400 år var de hoppfulla varje gång en eld alv föddes med Eld Sjukan. Ingen i Izea har någonsin tittat ner på eld alver på grund av profetian eller behandlat dem annorlunda på grund av deras magi. Trots det började de undra om profetian var en falsk sådan. Och att den endast var till för att de inte skulle behandla alver med Eld Sjukan illa.     Men år 435 E.M. lyckades eld alven Grosava Oathwatcher få landet självständigt igen. De döpte huvudstaden efter henne och reste en staty i hennes ära. Hon sägs ha växt upp i Izea tills hon var sex-sju år gammal innan någon Mästare från Rådet (The Magic Council) hittade henne alldeles själv. Hon var föräldralös. Så magikern frågade Grosava om hon ville följa med till Rådet (Det magiska Rådet) för att studera vid deras skola Felvale_EN. En skola för Magiker och Väktare. Och när Grosava tog studenten vid 17 års ålder återvände hon till Izea med hennes team. Grosava bosatte sig där efter hon kom tillbaka till hennes hemland och hjälpte till i upproret. Hon kämpade i fyra år med att få landet självständigt och lyckades år 435 E.M.

Historical Basis

Izea har tillhört alv landet Rahegos sen Rahegoas grundades. Izea har varit en ö som landet Rahegos har erövrat och behållit sen dess. De krigade om ön med de andra alv länderna Otherion och Vogall. Det slutade med att folket från Rahegos vann och sen dess har ön Izea tillhört dem. De krigade om ön på grund av öns position ute i The Evgen Sea ifall de någonsin skulle hamna i krig igen.     Men folket av Izea ville inte tillhöra något av de andra länderna. Så de försökte göra uppror som aldrig slog igenom. De försökte bygga upp en revolution med rebeller som aldrig slog igenom. Efter det började de förlora hopp efter flera försök. En dag fick ön besök av en siare som var på besök. Hon träffade några av rebellerna. Det sägs att hon var en siare som var medlem av Rådet (Det magiska Rådet).     Folket frågade siaren om hon kunde se något. Ifall de någonsin kommer bli självständiga igen. Siaren gav dem en profetia som många var skeptiska till från början. De visste inte riktigt vad de skulle tro om hennes profetia. Allt de visste var att det inte hade något annat val. De har försökt på nästan alla andra sätt. Och om siaren säger att en eld alv kommer bli deras räddning, hur kan de då ifråga sätta det.    
En eld alv är ert enda hopp om att bli självständiga. Ni kan försöka på egen hand om och om igen. Men ni kommer aldrig lyckas. Om ni inte låter eld alven hjälpa er, kommer ni aldrig bli självständiga igen. Någonsin.
— Siaren


Spread

Profetian spred sig från början endast ut till Izea och Rahegos. Många andra kände inte riktigt till den. Efter att de blev självständiga igen blev berättelsen känd för nästan alla i Aurin. På grund av alla berättelser, historieböcker, sånger, konst och litteratur.

Variations & Mutation

I början berättade de om profetian med hopp. Efter några år började de bli skeptiska till profetian och undrade om siaren verkligen var en siare. De började tänka på profetian som en myt och legend. Som något som aldrig kommer att slå in. Efter profetian slog in började de måla upp berättelsen i ett mer positivt ljus. De dramatiserade vissa saker mer och berättade flera variationer om siaren. Därför finns det många olika böcker, sagor, historieböcker, sånger och konst om berättelsen och profetian. Men alla kan enas om att profetian tog över 400 år att slå in och att det fanns en siare. Och att Grosava Oathwatcher var eld alven siaren pratade om.

Cultural Reception

I Izea har profetian av eld alven påverkat hur de behandlar alver med Eld Sjukan. De ser på dem på ett annat sett. Vilket har gjort att de nästan förväntar sig mer av alla alv barn som föds med Eld Sjukan. Ibland uppmuntrade de till och med vissa alver att vara respektlösa mot sina förfäder och gudarna i hopp om att de skulle föda ett barn med Eld Sjukan. Trots det gick århundrande efter århundrande och ingenting hände. Folket i Izea började undra om profetian verkligen är sann och ifall kvinnan faktiskt var en siare.     Men efter att profetian slog in hyllade de siaren som en gudar gåva. Och därför berättas berättelsen på flera olika sätt efter att profetian slagit in. Innan berättade de om profetian som mer som en legend eller myt. Något påhittat.     Folket i Rahegos såg på profetian som nonsens. De trodde inte alls på att den skulle slå in någonsin. Men de fruktade också i början vad som skulle hända om den slog in. På grund av alvernas syn på Eld Sjukan. De ville inte att alver skulle få för sig att en eld alv skulle vara något positivt. Eller något bra. Så de försökte döda alla eld alver som föddes från Izea ihop om att profetian aldrig skulle slå in. Men de var tvungna att göra det så diskret de kunde utan att folket från Izea skulle märka något. Och de lyckades delvis.

In Literature

Det finns många sagoböcker, historieböcker, poesi och berättelser om profetian. Även om hur Izea blev självständigt och om Grosava Oathwatcher själv. De finns tusentals. Och Izea har flera olika versioner om siaren. Och hur hon såg ut och vart hon kom ifrån. Vissa tror på att det kunde ha varit gudinnan av profetior, öden och syner Ogulla själv.

In Art

Det finns mycket konst som avbildar Grosava Oathwatcher. Även sånger om profetian och om alven själv. Det finns en staty av henne i huvudstaden som de döpte efter henne Grosava.


Izea's crest by Charlotte.S

Date of First Recording
29 E.M
Date of Setting
435 E.M
Related Locations
Related People
Eld Sjukan
Condition | Nov 6, 2022
Alvernas kultur - Creheth - (De grön markerade delarna på kartan.)
Ethnicity | Jan 1, 2022

Crehe Kultur

Folket av Izea
Ethnicity | Jul 9, 2022
Grosava
Settlement | Jul 2, 2022
Grosava Oathwatcher
Character | Aug 27, 2022
Melgra
Species | Jan 26, 2024
The first magicians
Ethnicity | Mar 11, 2024


Cover image: Izea by Charlotte.S

Comments

Please Login in order to comment!