Odos Passet Geographic Location in Aurin | World Anvil

Odos Passet

Svenska

Written by FirethornDragon

"Bara desperata personer väljer att ta Odos Passet mellan Sogal och Seras. Tro mig det är inte många som är tillräckligt desperata för att . Inte ens personer som inte har något att förlora är desperata nog att ta Odos Passet. Så varför föreslår du att vi ska hoppa in i graven med ögonen öppna!"
Vanessa Hayes

Geografi

Odos Passet är ett pass genom bergskedjan Odos som ligger mellan Sogal och Seras inte långt ifrån Sogals huvudstad Ebrus - EN. Trots att passet ligger mellan de två länderna har Seras efter legenderna och myterna om platsen - efter att de två länderna försökte erövra det andra för ett par århundraden sedan - valt att säga att Sogal "äger" platsen. Att det är mer en del av deras rike än Seras. Trots det försöker de fortfarande hitta sätt att ta sig igenom passet. Det är fred mellan Sogal och Seras i dagsläget, men de två länderna gillar fortfarande inte varandra. Därför försöker de fortfarande hitta vägar genom Odos Passet eftersom man aldrig vet när freden mellan dem slår över igen till ett krig.     Odos Passet rör sig mellan bergskedjan Odos och leder antingen till Sogal eller Seras. Många som vill fly från Sogal eller Seras tar sig genom passet. Men de behöver vara väldigt desperata om de väljer att försöka fly genom passet, eftersom Odos Passet är en öde plats nästan helt täckt i dimma. Särskilt på kvällen och trots värmen blir platsen väldigt kylig. Det är svårt att hitta grottor uppe vid Odos Passet som inte är bebodda av andra djur eller väsen. Och vattnet du hittar, om du lyckas hitta något är inte mycket. Det finns knappt någon sand eller jord uppe vid Odos Passet. Allting är av sten. Det kan finnas vatten i grottorna om man lyckas hitta en underjordisk vattenkälla eller växter som anpassat sig till att växa vid Odos Passet, men det är inte många.     I grottorna kan man också hitta Melgra. En växt som oftast används i Alvernas kultur - Creheth - (De grön markerade delarna på kartan.), som ljus. Om du lyckas hitta en grotta med många melgra kan det vara ett tecken på att vatten finns i grottan.     Odos Passet kallas även för Viskande Dalen för alla som dött där, och för att det knappt finns något liv där uppe. Det är mest ödemark och vilseledande vägar och gångar som alla ser likadana ut. De få träden som växer runt passet är i stort sätt döda och sand och damm är det enda som tycks täcka marken man går på, som lätt snö. Marken är för det mesta berg och inte bekvämt att gå på. Trots det finns det trappor som någon jord magiker gjort någon gång i tiden. Och det finns målningar och skrifter på väggarna längs passets gångar. Men ingenting som tyder på att de som skrev orden eller ritade bilderna faktiskt överlevde Odos Pass.

Fauna & Flora

Trots Odos Passets obeboeliga natur finns det vissa växter som anpassat sig för att leva där som Melgra. Plantan trivs på mörka platser och uppe vid Odos Passet finns det väldigt många grottor. I grottorna kan man även ibland stöta på en Brareg. Ödlan gillar att dra sig undan från människor och gillar inte för mycket uppmärksamhet. Och de har anpassat sig till Odos Passets steniga mark. De är också bra på att hitta mat och förnödenheter, så de människor som lyckats hamna uppe vid Odos Passet följer oftast en Brareg för att hitta mat.     Men det finns inte många som vågar att utforska Odos Passet, så därför vet man inte helt vad för djur eller växter som lever där. Förutom de som några få tappra själar har sett eller historiker har läst från dagböckerna visa av soldaterna bar med sig under kriget. Det finns också få botaniker och zoologer som ibland gör en resa upp till berget för att undersöka växterna och djuren som lever där. För deras egna nyfikenhets skull och för att det finns vissa sällsynta växter som bara växer uppe vid Odos Passet som helare behöver för deras trolldrycker eller salvor.     Det finns även smugglare som försöker hitta sällsynta djur eller växter från Odos Passet som de kan sälja bra pengar för. Men först måste de lyckas hitta något och det är inte lätt, särskilt inte när dimman blir tjockare. Vissa har även försökt kartlägga Odos Passet åt kungafamiljerna i Sogal och Seras men även dem vet inte vart början av passet är eller vart de slutar. Men det finns en grupp personer som kommit tillräckligt nära för att kunna hitta genom Odos Passet som inte är Folket av Sorreph. Människorna från The Eildroh Inn, är nog de enda som har någon form av en exakt karta genom passet. Men det är en hemlighet de inte tänker dela med sig av med någon annan förutom dem. De reser ner dit ibland för att samla på sig vissa sällsynta örter som växer bland bergsklipporna.

History

Odos Passet har varit barriären mellan Sogal och Seras i århundranden. Den ligger som en gräns mellan de två länderna som gör det svårt för den andra att försöka ta över det andra riket. Så de ligger i fred men det är inte en frivillig sådan. De slutade efter att en armé för några århundranden sedan, Odos armé från Sogal, tog sig upp för berget och genom passen för att försöka göra en smyg attack på Seras armé. Det slutade med att ingen någonsin hörde från någon av de två arméerna igen.     Efter att de försökt tre gånger till fick de två kungarna inse att det inte skulle gå att erövra det andra riket och slöt en motvillig fred. Men det sägs att Odos armé fortfarande går runt uppe i berget och passet i jakt på ett sätt att ta sig till Seras. Det sägs att det är han och hans armés viskningar och skrik man hör i vinden susande uppe vid berget och passet. Och eftersom de inte vet skillnad på fiende och vän sägs det att Odos och hans män dödar alla som försöker ta sig förbi dem.     Efter att Odos armé försvann och de två kungarna slöt en motvillig fred, har ingen som inte är väldigt desperat försökt ta sig genom Odos Passet. Och ingen av lokalbefolkningen går i närheten av berget eller passet, särskilt inte på kvällen. Då tänder de massvis av lyktor och ljus. Det sägs att de även offrar ett lamm varje månad beroende på fullmånen, för att hålla vålnaderna av Odos armé borta från deras byar, städer och hem.    

Folket av Sorreph

Trots alla legender och myter om Odos Passet finns det ett folk som bor i närheten av passet. Folket av Sorreph, har levt ute i Sorreph öknen i flera generationer. Det sägs att de lärt sig att navigera runt i passet och dess grottor.     Folket av Sorreph sägs vara ett gammalt släkte av Melends (magiker) som kan utöva gammal magi. Det sägs att de var ett folk av siare som använde sig av grottorna och öknen för att skydda sig själva och sitt folk. Men det finns inte många som rest ut i Sorreph öknen för att ta reda på ifall det är sant eller bara en myt. Många tror inte på att de finns kvar. Och andra tror fortfarande att det är dem som styr Ahas när sandstormen drar in över öknen.
Alternativa namn
Viskande Dalen
Typ
Mountain Pass
Location under
Included Locations
Related Ethnicities


Cover image: Odos Passet by Charlotte.S

Comments

Please Login in order to comment!
Jul 3, 2021 14:31

Woah, I haven't read some Swedish fantasy world stuff since Drakar & Demoner, Ereb Altor, and Chronopia!   Awesome :D


Creator of Araea, Megacorpolis, and many others.
Jul 3, 2021 15:57 by Charlotte S

Thank you Qurilion for reading my articale! Make sure to check out my other articales, I plan to write a lot for my first summer camp this year. Thanks again for reading and commenting!

Jul 3, 2021 16:29

Welcome to Summer Camp :D


Creator of Araea, Megacorpolis, and many others.
Jul 3, 2021 17:00 by Charlotte S

Thanks :)