Wenekadi (when_in_ka_di)

Svenska

Written by FirethornDragon

Syfte / Funktion

I Ilrnys huvudstad Ilvoy byggde man bredvid kungafamiljens slott Arlendon ett kloster. Klostret byggdes under 109 E.M. (Efter Magin) för att den dåvarande drottningen Yjali Evenbane ville undervisa folket i helande magi och helande. Hon ville också ha ett kloster i närheten om någon skulle bli skadad eller sjuk bland vakterna eller kungafamiljen.     Yjali Evenbane var den sista drottning av klanen Evenbane tills Ilata Evenbane tog tillbaks tronen från Radelia Yalong, under hennes Prövning, på grund av en tradition de haft sen Duellen mellan klanerna. Yjali precis som hennes ättlingar hade en talang för helandets konst, jord magi och örtlära. Hon var väldigt duktig i trolldryckskonst och helande.     Eftersom Ilrny inte hade någon skola byggde hon klostret. Och för att hennes make och hennes råd var oroliga för hennes säkerhet, byggde hon klostret vid slottet. Det är en egen byggnad som är sammanlänkad med slottet. Men har en egen ingång och behandlas som en separat byggnad. Yjali undervisade alla som ville lära sig och var även med och arbetade som helare i klostret, när hon inte behövde utföra sina plikter som drottning. Det sägs att Yjali hellre spenderade tid nere vid Wenekadi än i rådssalen. Många vet dock inte att Wenekadi är en del av slottet Arlendon.

Entries

Man kan antingen gå in i klostret genom slottet Arlendon genom en korridor som leder till klostrets korridorer, sjuksalar och rum, eller genom klostrets ytterdörr. Man kan även ta en portal in till klostret men de föredrar om du använder dig av ytterdörren. Det är inte emot klostrets regler att ta Portaler in i byggnaden men de kommer inte vara särskilt trevliga mot dig om du tar en portal in i byggnaden. Inte ens om du är drottningen av Ilrny själv. Det är för att när du öppnar en portal vet du inte vart du kommer landa någonstans i klostret och du kan störa helarna i deras arbete.

Sensory & Appearance

När du är i klostret luktar det konstant av såpa och örter. Ibland luktar det av blod beroende på vad som hänt i sjuksalarna under dagen. Vart du en går ser du helare som springer eller går runt. Du ser sjuka personer som förs runt eller passerar deras sjuksalar och rum. Klostret känns för det mesta lite kyligt. Alviska är nästan det enda som pratas i klostret och det hörs överallt.     Ljusen kommer ifrån Melgra plantan eller fönstren. De använder sig av Melgra plantan på grund av alvernas syn på eld magi. De kallar det för Eld Sjukan. Det använder sig aldrig av eld i klostret förutom när de behöver det för deras trolldrycker eller när de lagar mat.

Förändringar

Sen klostrets byggdes under 109 E.M. har de uppdaterat med mer hyllor för nya och fler örter och växter. Fler salar för sjuka och rum. Och gjort om undervisning salarna till operations rum eller sjuksalar. Mest för att de flesta undervisningssalarna inte längre behövs. Annars ser byggnaden ut precis som den gjorde då den byggdes 109 E.M. De har också byggt ut växthuset och lagt till ännu fler för att kunna ha tillgång till växter och örter för deras trolldrycker och salvor. Och de har byggt ut med en till matsal på andra våningen.

Arkitektur

Hela byggnaden är byggd i sten precis som slottet Arlendon. Men klostret ser mer grått ut jämfört med Arlendons vita sten och glas. Wenekadi har några fönster för att ge ljus och är byggd på tre våningar. På övervåningen är där de helar personer som kommer från slottets väg in i klostret. På bottenvåningen helar de personer som kommer in genom klostrets dörr. På andra våningen har de sovplatser för helarna, salar där de förvarar eller gör sina trolldrycker och salvor och en extra matsal. Matsalen på bottenvåningen är öppen för alla som besöker klostret, som exempelvis hemlösa och resande.     De har en portal utanför klostret för alla utanför Ilrny som behöver bli helade. Oftast är det Väktare från Rådet som kommer genom portalen. Trapporna i byggnaden är byggda i trä och det finns fyra vägar upp till andra våningen från bottenvåningen. En från matsalen, en från entréplanen där de har den största salen för sjuka, en från växthuset på utsidan och en i korridoren mellan sjuksalarna och matsalen. De har alla de trapporna för att enkelt ta sig upp och ner genom hela klostret. På andra våningen har de två trappor upp till övervåningen. Trapporna som leder upp till klostrets ytterdörr är byggda i sten. Färgerna inne i klostret upplevs som grått, beige och brunt. Precis som färgerna utifrån.

Historia

Yjali Evenbane byggde byggnaden för att kunna undervisa helande, jord magi, trolldryckskonst och örtlära eftersom Ilrny inte hade en skola. Och för att de behövde ett kloster. Hon undervisade alla och valde ut fyra alver från sina studenter att undervisa efter hennes bortgång. Hon dog efter att ha suttit på tronen i nitton år. Många tror att hon blev förgiftad, men det är ingenting som blivit bevisad.     Yjali var den sista Evenbane som satt på tronen eftersom hennes dotter förlorade sin Prövning. Men hennes ättlingar tar tillbaks tronen några århundranden senare. Yjali ägnade den största delen av sitt liv åt att undervisa helandets konst och arbeta nere i klostret. Hon föredrog det över att sitta i rådsmöten. Och efter att hennes råd sa att hon skulle vara dumdristig om hon fortsatte arbeta som helare nere i staden , byggde hon ett eget kloster. Hon döpte byggnaden Wenekadi som är gammal alviska för helare eller helande.     Hon är också en av de mest kända Evenbane genom historien eftersom hon var den första som skapade en skola i Ilrny där undervisning tog plats. Innan dess var det bara ytterst få som kunde helandets konst. Nästa alla som ville lära sig helandets konst reste till och med ner till Aurins första kloster Chegva i Yongar, på andra sidan havet.
Founding Date
109 E.M
Alternativa namn
Kloster
Type
Monastery


  • Wenekadi grundades 109 E.M. av Yjali Evenbane
   
  • Wenekadi var den första platsen i Ilrny som undervisade helandets konst
   
  • Klostrets uniformer är i vitt och grått.
     
  • Trots att klostret ligger bredvid kungafamiljens slott Arelndon i Ilrny är det inte bara alver som arbetar i Wenekadi.   Det finns helare från alla delar av Aurin som arbetar där.   Men de måste kunna några ord på alviska, eftersom de kan behöva behandla yngre barn från landet som inte kan något annat språk än alviska.
       
  • Wenekadi har växter och örter från nästan alla delar av Aurin. De får också plocka vilka växter och örter de vill från kungafamiljens trädgårdar.
     
  • Wenekadi lär fortfarande ut helandets konst, men det är annorlunda från hur de gjorde det i början när det grundades.   Istället reser helarna från klostret ut till byarna och undervisar dem i helandets konst.   Helarna kan stanna där i allt från en vecka upp till tre år, om de skulle behöva stanna längre.


Chegva
Building / Landmark | Nov 30, 2022
Arlendon's Royal Garden
Building / Landmark | Nov 30, 2022
Livets Träd
Organization | Sep 1, 2021


Cover image: by Charlotte.S

Comments

Please Login in order to comment!