Livets Träd Organization in Aurin | World Anvil

Livets Träd

Written by FirethornDragon

Alverna tror som de flesta andra i Aurin på de gamla gudarna. Och bland dem finns gudinnan Genesis över Livets Träd. Något som hela deras tro och kultur ligger runt. Trädet var något de brukade gå till och för att lämna gåvor till. Eller för att be. Från början var de tolv klaner som tog hand om trädet. Tills det blev bråk om vem som skulle se efter henne och ta hand om trädet (Duellen mellan klanerna). Särskilt när de nämnde ut Ilvoy som huvudstaden för Livets Träd. I dagens Ilrny. De tolv klanerna var Yalong, Evenbane, Ilarric, Bijeon, Tainer, Rego, Dark, Sylberos, Payarus, Heiyra, Milladell och Keenbinder. Vissa av dessa klaner skickar oftast någon fortfarande som tradition för kronprinsessan av Ilrnys Prövningen - Ilrny. De flesta har egna riken nu i de andra alv länderna. Men det stoppar inte några av klanerna som finns kvar att försöka ta över tronen i Ilrny under kronprinsessans Prövning. På grund av Livets Träd Genesis.

Mythology & Lore

Det sägs att Genesis blev mördad av guden Cothos efter att hans son Ismos försökte fly iväg med henne. Ismos och Genesis var kära och hade stora planer för deras framtid men Cothos ville se sin son gifta sig med gudinnan Ogulla. Det skapade konflikter mellan Ismos och Cothos. Det hela slutade med att Cothos dödade Genesis dagen då hans son Ismos tänkte fly iväg med henne. Istället för att gifta sig med Ogulla. När Ismos fick reda på nyheterna var det redan försent. Genesis hade innan aldrig riktigt varit gudinna av något. Hon hade ingen titel som resen av gudarna och gudinnorna.   Men när hon dog kom Fulmjir guden av Nåd, Förstålese och Slut och gav henne ett val. Han räddade hennes liv men det betydde att hon aldrig skulle kunna vara en del av Helaris gudarnas värld (himlen) eller en del av Eshwa, undervärlden. Cothos kapade bron mellan de dödliga och gudarna för att hans son inte skulle kunna följa efter Genesis någonsin igen. Istället blev hon Livets Träds beskyddare och gudinna och är nu portalen mellan de tre olika världarna. Helaris (Himlen), Aurin (jorden) och Eshwa (undervärlden). Men hon och Ismos kan aldrig mer ses igen.   Genesis tror det var hennes öde att bli väktaren över Livets Träd. Och vara bryggan mellan världarna. Även om det betyder att hon aldrig någonsin kan se Ismos igen. Vet hon att det här är hennes öde.

Divine Origins

Det började med de tolv klanerna som hittade trädet när de höll på att leta efter en ny plats att slå sig ner på. De märkte av att trädet hade helande krafter och kunde ge liv åt deras gröna natur. För alverna var det en helig plats och de valde ut tolv klaner för att skydda trädet. Det blev de tolv klanerna som hittade trädet. Klanerna var Yalong, Evenbane, Ilarric, Bijeon, Tainer, Rego, Dark, Sylberos, Payarus, Heiyra, Milladell och Keenbinder. De döpte trädet till Livets Träd på grund av dess helande förmågor. Men de kallar det också för Genesis eftersom de verkligen på att gudinnan Genesis var en del av trädet. Det sägs även att hon visade sig för de tolv klanerna när de först hittade henne och berättade sin historia för dem. Och att hon inte kommer skada dem. De tolv klanerna kom överens med gudinnan om att skydda henne och trädet om hon vakar över deras natur.   Men en dag blev en av klanerna mer giriga när landet Ilrny grundades och huvudstaden Ilvoy grundades där Genesis är skulle tillhöra det landet. Det skapade konflikter och misstro bland de en gång så nära klanerna. Det slutade med att de valde en från varje klan att mötas i en duell. Och den som vann skulle få äran att ta över riket Ilrny och behålla tronen. Och ha ansvaret att se efter Genesis. Därav kommer Prövningen - Ilrny. De tolv klanerna spred sedan ut sig när en av dem vann och de andra förlorade. Duellen blev känd som Duellen mellan klanerna.   Trots det fortsatte de med Prövningen. Så fort arvingen och den blivande drottningen av Ilrny blivit sjutton år gammal, skickade de andra alva klanerna en ny kämpe. Om kronprinsessan vann behöll hon tronen om hon förlora, fick vinnaren ta över tronen. Och så har det varit enda sen dess. Allt på grund av deras tro och religion kring Genesis Livets Träd.   Deras tro är att trädet är nyckeln till hela deras natur, deras magi och utan Genesis kommer hela deras land dö ut. Men på senaste tid är det inte många alvriken som längre skickar en kämpe för att ta tillbaks tronen. Utan mer för att det är tradition. Och andra för att de vill ha tillbaks tronen. Den längsta och nuvarande kungafamiljen som sitter på tronen är klanen Evenbane.

Tenets of Faith

Deras tro är att Genesis ger liv till allt grönt och deras natur. Men även deras magi. Ingen med Eld Sjukan får vistas i närheten av Genesis på grund av att de är rädda att elden ska ta död på henne. Bara drottningen av Ilrny får lämnas själv med trädet och Trädväktare måste vakta trädet dygnet runt. De tror också på att trädet vaktas av gudinnan Genesis och har därför gett trädet namnet Genesis.   Trädet är en stor del i alla deras heliga ceremonier, traditioner och rör nästan alla kungliga seder som finns. Om någon försöker skada Genesis kan det straffas med döden. För alverna är trädet deras rike i livet efter detta. Och de tror på att alla deras förfäder och älskade som visat respekt för trädet, lever bland dess trädkronor. Alla alver måste ha besökt trädet minst en gång i sitt liv.   Ingen får ifrågasätta Genesis beslut. Därför får ingen komma i mellan en alv och personen som bär alvens alvring. Eftersom det kommer från Genesis trädgrenar själv. Vilket betyder att de som bär en alvring från en alv skapar ett band som inte kan brytas förutom mellan den personen och alven. Allting som rör Genesis är heligt och ska tas på allvar. Och det sägs att Genesis endast visar sig för drottningen av Ilrny och ingen annan. Men det finns inga bevis för det.   Alla alver som dör begravs med en pil gjord av Genesis trädgrenar. För att hon ska kunna bedöma om de är värdiga nog att leva vidare i efter livet i hennes träd eller skickas upp till Helaris eller ner till Eshwa. Alverna vet en sak tydligt och klart. Den som ifrågasätter Genesis lever inte länge nog att berätta om det. Och det sägs att Genesis väljer ut vem av kungabarnen som ska ta över tronen. Inte föräldrarna som alverna tror. Utan trädet själv. Och ingen får ifrågasätta hennes beslut.

Political Influence & Intrigue

På grund av de tolv klanerna och hur Prövningen startade för drottningen i Ilrny. Har traditionen fortsatt och det är för att visa upp för folket att deras blivande drottning kan försvara dem. Men också trädet Genesis själv. Och för att de andra klanerna ska ha en chans att visa att de är villiga att göra vad som helst för att skydda trädet. Trots det har ingen lyckats besegra klanen Evenbane på några århundranden efter att de tog tillbaks tronen.


Comments

Please Login in order to comment!