Gatiro bär

Svenska

Written by FirethornDragon

I Kheru - EN växter det Gatiro bär. Folket har använt sig av det i flera århundranden. De äter det till deras middagar och har det som krydda. De har även det som dekoration. För att inte nämna deras berömda vin. Vad de inte visste var att Gatiro bär har fler läkande förmågor än för enkla skärsår, skador och brännskador. Bäret är bra för hjärtat och sägs kunna sänka högt blodtryck. De insåg detta för några månader sedan när några helare besökte Neros huvudstad Kheru från Wenekadi.     Befolkningen visste inte att bären som de ätit i flera århundranden kunde vara bra mot hjärtat och sänka blodtryck. Men de visste att bären kunde användas för att läka enkla sår, brännskador och att bäret ger en söt smak i deras matlagning. Och att man kan göra vin utav bäret som Kheru blivit känd för. De säljer vinet till köpmän, handelsmän, kungariken runt om i Aurin och resenärer. Det sägs att vinet från Kheru är det godaste vinet i hela Aurin.     Gatiro bär är rätt vanliga runt ön Kheru. De använder sig av bären i deras matlagning, deras berömda vin och i deras salvor för att läka enkla skärsår, skador och brännskador. Men det är inte många som vet om bärets helande natur eller att man kan äta det om man inte är från ön själv. Besökare brukar bara passera dessa buskar och dess vackra blommor som en vacker buske. Men de vet inte att inne i blommorna finns det bär som man kan plocka. Gatiro bären ska endast plockas när de är rubin röda och inte känns mjuka. Annars är de giftiga och kan ge dig magsjuka i upp till tre veckor.

Utility

Några av helarna från Wenekadi besökte Neros huvudstad Kheru och började studera bäret när de insåg att vinet de drack och maten de åt av på något sätt lugnade deras blodtryck. De undersökte bären som någon av lokalbefolkningen visade för dem. Helarna insåg då att det var bäret som sänkte deras blodtryck. Efter att helarna stannat i huvudstaden i sex-åtta månader för att undersöka saken insåg de att de kunde använda sig av det här i deras helande drycker. De kan också använda det i salvor för att förbättra deras salvor för brännskador, skärsår och trolldrycker som är bra för hjärtat.     De skickade genast brev till de bästa helarna i Wenekadi, i Ilrnys huvudstad Ilvoy för att meddela dem om deras fynd. Några av de bästa helarna där ifrån reste genast ner för att möta upp helarna som upptäckt bärets helande förmågor och hjälpte dem studera det. Efter att de insåg att bäret kan vara det dem saknat i deras trolldrycker för hjärtat, blodtryck och läkande av sår, började de genast förhandla med lokalbefolkningen. De ville ha en buske de skulle kunna planera i växthuset i Wenekadi. Befolkningen gick med på det så länge helarna lovar att aldrig försöka göra vin på bäret.    
"Ni kan få en buske om ni vill. Men jag tror inte den kommer växa hos er. Den trivs i värmen och behöver mycket solljus. Men ni kan ta hur många buskar ni vill, så länge ni lovar oss en sak. Försök inte att göra vin av det. Det är vårt vin, gör ert eget, eller bättre köp vårat."
En av kvinnorna som tillverkar vinet


Manufacturing

För att kunna använda bäret i drycker måste du först kocka det. Men vad många inte vet är att du först måste mossa bären innan du kokar det. Annars får du inte samma söta smak som bäret har och du får inte samma läkande förmåga. Det kan istället ge dig huvudvärk och illamående. Hur du gör vinet är något som Befolkningen av Kheru håller för sig själva.     Det är en hemlighet de har skickat ner i generationer inom vissa familjer som har tillåtelse att göra vinet. De har egna vin fält där de odlar buskarna och tillverkar vinet som de fått av kungen. Dessa fält finns runt om kungafamiljens slott. Men trolldryckerna är fortfarande en pågående process där helarna från Wenekadi kommer närmare med det de vill få fram. De behöver bara lära sig mer om bärets natur. De skriver oftast brev till vin tillverkarna med frågor. Om de har tur får de ett svar tillbaks istället för ett brev med orden, hemligstämplat på.     Trots det tror de att de är nära att tillverka en trolldryck som stärker hjärtat och sänker högt blodtryck. De gillar trots allt att göra experiment med bäret och har även en diskussion med helarna från Chegva. De tror verkligen att om de samarbetar att de kan hitta ett helt nytt trolldrycks recept.


Cover image: Kheru by Charlotte.S

Comments

Please Login in order to comment!