BUILD YOUR OWN WORLD Like what you see? Become the Master of your own Universe!

Zeribit

See the English version here   Zeribit eli itäläiset ovat Itäsaarten valtaväestö. Kotiseutunsa ulkopuolella zeribit tunnetaan maailmansa taitavimpina purjehtijoina ja heitä näkeekin yleensä runsain mitoin Länsimantereen pohjoisissa satamakaupungeissa. Vaikka suurin osa tavallisista zeribeistä harjoittaakin pienviljelyä kotisaarillaan, heitä pidetään tyypillisesti purjehtijoina ja kauppiaita, ja ajatus zeribi-merirosvoista pelottaa jokaista joka uskaltautuu lastinsa kanssa merille...  

Etnisyyden edustajia

Šiwke Synter Ûzes'ngad-bargvel Šiwke Gvelzuh Ûšum Biz Xefkam Ufemneggrish senet Tyršan  

History

Zeribit saapuivat Itäsaarille pohjoisesta ennen kirjoituksen keksimistä, luultavasti kohtuullisen pian niiden muodostuttua Hajaantumisen jälkeen. Kielellisen ja kulttuurillisen todistusaineiston perusteella kaupungistuneet zeribit ovat peräisin Itäsaarten alkuperäisasukkaista, jotka elävät ympäri Itäsaaria nojaten perinteiseen kalastaja-keräilijän elämäntapaan.

Naming Traditions

Family names

Zeribit kulkevat pääasiassa sukunimellään. Zeribien sukunimet ovat usein huomattavan pitkiä, koska ne ovat usein kokonaisia lauseita. Sukunimet peritytyvät usein joko perheen erikoistumisalasta, tai perheen suosikkijumaluuteen liitetyistä ominaisuuksista, esimerkiksi Deršummar 'hän myy kiviä' tai Burwiš-Usahdeg 'Usahdeg olkoon ylistetty'.

Other names

Sukunimen lisäksi itäläiset tunnetaan yksilönnimellä, jonka tarkoitus on erottaa saman suvun ihmiset toisistaan. Nuoren itäläisen nimi syntyy usein henkilön ulkoisista ominaisuuksista, esimerkiksi Drezh 'pitkä'. Yksilönnimi muuttuu usein elämän aikana, kertoen myöhemmin myös yksilöllisistä saavutuksista, kuten kaunopuheisen politiikon ottama nimi Gvelzuh 'Miekkasana'

Culture

Major language groups and dialects

Zeribien yhteinen etninen kieli on zeribi, Ngad i zerib . Osa väestöstä etenkin syrjäseuduilla puhuu kuitenkin äidinkielenään myös pienempiä itäkielen sukukieliä. nemin (fareni) puhujia pidetään tyypillisesti muukalaisina, mutta joillakin alueilla kuten Der Femillä on vanhoja zeribiläistyneitä fareni-vähemmistöjä.   Köyhä maanviljelys- ja kalastajaväestö on pääosin yksikielistä ja lukutaidotonta, mutta zeribi-kauppiaat hallitsevat tyypillisesti useiden kauppakumppaniensa kieliä ja kirjoitusjärjestelmiä.

Culture and cultural heritage

Meri on yksi keskeisimmistä elementeistä zeribien kulttuurille. Vesi ei ole koskaan kaukana heistä. Lähes kaikki zeribi-kaupungit sijaitsevat meren rannassa tai näköyhteyden päässä rannasta, ja huonommassakin tapauksessa he asettuvat järvien ja jokien rannoille. Vesi on vaikeapääsyisillä saarilla pääasiallinen kulkuväylä. Vesi tuo heille ruuan. Itäläiset peseytyvät ja uivat päivittäin. Sisämaassa matkustaessaan zeribit alkavat pian tuntea itsensä levottomiksi ja likaisiksi.  

Food culture

Zeribit asuvat aina veden lähellä ja heidän ruokakulttuurinsa kulmakiviä ovatkin vilja ja kala. Viljasta he leipovat pehmeää leipää joka päiväiseen käyttöön, ja kovaa purjehdusleipää. Saarilla ei juuri pidetä mitään suuria kotieläimiä, sillä niiden kuljettaminen sinne olisi hankalaa. Tyypillisiä kotieläimiä ovat villaturkkiset kauriit, jotka tuottavat villaa ja jonkin verran maitoa, mutta joiden lihaa syödään vain harvoin. Lisäksi pidetään erilaisia lintuja. Zeribit myös metsästävät tilaisuuden tullen paikallisia lintuja ja metsäneläimiä, sekä valaita ja merilehmiä. Keräilemällä saadaan pöytään äyriäisiä ja muita selkärangattomia.   Saarilla kasvaa suuri valikoima hedelmiä ja vihanneksia, joita sekä keräillään että kasvatetaan. Zeribit eivät kasvata öljykasveja itse, mutta kuluttavat niiden sijaan pähkinöitä.   Useimmilla zeribeillä on pääsy puhtaaseen luonnonveteen, joten alkoholin asema arkijuomana ei ole yhtä suuri kuin fareneilla. Perinteisesti zeribit valmistavat hedelmäviinaa, jota nautitaan uskonnollisissa rituaaleissa muiden huumaavien aineiden ohella tuottamaan uskonnollista ekstaasia. Olutta valmistetaan pienimuotoisesti, ja viiniä lähinnä Der Femillä. Zeribit tuovat kuitenkin mantereelta viiniä, joka on etenkin keskiluokan suuressa suosiossa. Monet erityisesti yläluokkaisista zeribeistä kieltäytyvät alkoholin viihdekäytöstä. Tämä tapa on vahvimmillaan saarilla, mutta monet suosivat sitä mantereella tapana erottua paikallisista.

Shared customary codes and values

Perhe on zeribiyhteiskunnan tärkein yksikkö. Zeribin tärkein tehtävä elämässä on toimia perheensä hyväksi tavalla tai toisella. Tämä näkyy individualismin halveksuntana ja perhesuhteiden ja yhteisöllisyyden tärkeytenä.   Esimerkiksi zeribien oikeuskäsitys ilmenee yleensä perheen sisäisen ja perheiden välisen kunnian käsitteinä. Perheiden jäseniin kohdistuvat rikokset hoidetaan yleensä perheen isien toimesta sovintoneuvotteluina ja epäonnistuneet neuvottelut saattavat johtaa verikostoon. Perheen kunniaa loukkaavia perheenjäseniä rangaistaan myös ankarasti. Perheen kunniaa vaaliakseen on tärkeää käyttäytyä kaikissa tilanteissa ylväästi ja pidättäytyväisesti.

Average technological level

Zeribit ovat maailmansa taitavimpia merenkävijöitä. Siinä missä farenit purjehtivat yleensä vain päiväsaikaan ja rannan tuntumassa, nostaen laivansa yöksi maihin, zeribit voivat purjehtia avoimilla vesillä päiviä. He ovat kehittäneet huippuunsa perinteisen itäsaarelaisen kanootin rakenteen. Heidän laivansa ovat kaksirunkoisia kanootteja, joiden päällä oleva runko kantaa kauppatavaraa ja miehistöä. Kahdesta rungosta koostuva laiva on paitsi nopea, myös tukeva runsaassa merenkäynnissä. Pitkille merimatkoille ensisijaisen tärkeää on perinteinen suunnistustaito, jonka mestarit suuntaavat laivoja taivaankappaleiden, luonnon ja merkkejä lukien. Taito perinteisesti siirtyy mestarilta oppipojalle, ja nykyisin merkittävät zeribi-suvut huolehtivat, että heidän jälkeläisensä oppivat taidon suvun hyväksi. Itäläiset laivat liikkuvat pääosin purjein, mutta niitä voidaan myös soutaa.   Laivat ovat itäläisille pääasiallinen kulku- ja kuljetuskeino. He eivät käytä pyörää, eikä heillä ole myöskään suuria kotieläimiä taakkojen kuljettamiseen.   Zeribit ovat koko historiallisen ajan tunteneet kupariset aseet, ja työkalut ja vahvemman pronssin käyttö yleistyi Der Femin tinakaivosten päädyttyä heidän haltuunsa.

Common Etiquette rules

Zeribien yhteiskunta on erittäin hierarkinen ja kohteliaisuuden ja kunnian ylläpitäminen on siinä erittäin tärkeää. Yksinkertaisimmillaan yhteiskunta jakautuu eliittiin ja rahvaaseen, mutta kansan sisällä menestyneisyys, varakkuus ja hyvät suhteet nostavat sukuja lähes eliitin tasolle, ja toisaalta eliittisuujen välillä vallitsee tiukka arvojärjestys. Korkea-arvoisempaa puhutellessa zeribi käyttää sukunimeä ja titteleitä etunimen sijaan, käyttää erityisiä kohteliaisuuspronomineja, ja välttää epäkohteliaita sanoja ja tiettyjä kielioppirakenteita kuten suoria käskyjä.

Common Dress code

Siinä missä farenien vaatteet koostuvat yleensä koko pitkästä tunikasta ja siihen yhdistetyistä päällysvaatteista, käyttävät zeribit useammin kaksiosaisia vaatteita, hametta ja siihen yhdistettyä taka- tai sivuviittaa.   Köyhempi ja väestö ja matkustavaiset arvostavat luonnollisesti käytännöllisempää pukeutumista. Itäsaarten trooppisen ilmaston vuoksi iso osa maalaisväestöstä pukeutuu pelkkään koristeelliseen lannevaatteeseen.   Kangasmateriaalina zeribit suosivat villaa, jota on saatavilla saarilla kasvikuituja paremmin. Erityisen ylelliseen pukeutumiseen rikkaat suosivat merisilkkiä. Vaatteiden kuvioinnit kulkevat suvussa ja kertovat kantajansa suhteista ja arvoasemasta.

Art & Architecture

Kylissä zeribit asuvat tyypillisesti perheen kesken puurakenteisissa, suurissa taloissa laajan perheensä kanssa.Talot on rakennettu jalustalle nostetuiksi ja tuulta vasten, että ne on kuumalla säällä helppo tuulettaa talon molemmissa päissä sijaitsevista ovista. Nukkumiseen zeribit käyttävät usein asunnon poikki levitettäviä riippumattoja, säästääkseen tilaa päiväsaikaan. Zeribit nukkuvat riippumatoissa myös laivoissaan. Kaupungeissa tulipalot ovat riski puurakenteisille taloille. Rikkaat asuvat useimmiten kivisissä taloissa, mutta kivi on rakennusmateriaalina hyvin kallista erityisesti Der Femin ulkopuolella. Köyhempi kansanosa käyttääkin materiaalina savitiiltä, tai puuta.   Zeribien musiikissa tavanomaisimmat soittimet ovat puiset huilut sekä rummut.

Common Customs, traditions and rituals

Itäläisten uskonto Monet uskomukset ovat syntyneet itäsaarten luonnosta: merestä, tuulista, kuusta ja tulivuorista.

Common Taboos

Zeribien ylhäimmistölle ylenmääräisen naustiskelun välttäminen on tärkeä kunniakysymys. Tämä tabu heijastuu kaikkialle zeribien kulttuuriin: pukeutumiseen, ruokatapoihin, vapaa-ajanviettoon, yksityisiin juhliin ja seksuaaliseen moraaliin. Esimerkiksi avioliiton ulkopuolista seksiä, itsetyydytystä, homoseksuaalisia suhteita, päihteiden viihdekäyttöä, ylensyöntiä ja ylenmääräistä koreilua pidetään kielletyn nautiskelun muotoina. Alempia yhteiskuntaluokkia ja ulkomaalaisia pidetään luonnostaan kykenemättöminä yläluokan korkeaan moraaliin ja heidän oikeastaan oletetaankin rikkovan yläluokan tabuja, joskin sitä katsotaan halveksuvasti.

Historical figures

Ideals

Beauty Ideals

Perheessään arvovaltaiset ja vanhemmat miehet pitävät yllä tuuheaa partaa, ja antavat hiustensa kasvaa. Nuoremmat miehet ja raskasta työtä tekevät ajavat useimmiten partansa ja pitävät hiuksensa lyhyempinä helppohoitoisuuden vuoksi. Ylemmän luokan naisella on useimmiten pitkät hiukset, joita he usein pitävät huivin alle kiinnitettyinä. Keskiluokkaisen naisen hiukset ovat useimmiten ainakin puolipitkät, mutta palvelusväki ja orjat ajelevat ne usein miesten tapaan lyhyiksi.

Gender Ideals

Zeribiperheen isän tehtävä on hallita perheensä jäseniä ja omaisuutta. Hän huolehtii, että koko perhe voi hyvin ja menestyy. Muiden perheen miesten tehtävä on hoitaa perheen omistuksia ja kauppasuhteita kodin ulkopuolella. Perheen vaimojen tehtävä on huolehtia perheen kodista ja lapsista. Perheestä ulos naitettavat tyttäret huolehtivat isänsä perheen hyvistä suhteista aviomiehensä sukuun. Zeribi-perherakenteesta, ks. Itäläisen yläluokan perherakenne   Miehen ja naisen lisäksi zeribit tuntevat kolmannen sukupuolen, jota he kutsuvat leikatuksi ihmiseksi (šyrzir). He uskovat näiden ihmisten olevan puoliksi miehiä ja puoliksi naisia. He voivat tehdä yhteisössä sekä miehen että naisen töitä, mutta suorittavat yleensä erillisiä hengellisiä tehtäviä. He ilmentävät myös pukeutumisessaan yleensä sekä feminiinistä että maskuliinista puolta. He eivät yleensä mene naimisiin, mutta heitä ei kohdella kumppanin valinnassa miehinä eikä naisina. Heillä on yleensä suhteellisen korkea asema yhteisössään. Nimen perusteella länteläisten parissa yleinen väärinkäsitys on, että šyrzir tarkoittaisi kastraattia, mutta siitä ei kuitenkaan yleensä ole kyse. Tyypillisesti šyrzirit ovat (zeribeille vierailla termeillä ilmaistuna) muunsukupuolisia, transsukupuolisia, ja intersukupuolisia. Toisinaan roolin omaksuvat myös homoseksuaalit.

Major organizations

Itäläisten uskonto
Itäläinen eliitti
Der Fem (kaupunkivaltio)
Sirppi (kaupunkivaltio)  

Social classes

Zeribiyhteiskunta on jakautunut eriytyneisiin yhteiskuntaluokkiin. Historiallisesti nämä yhteiskuntaluokat ovat syntyneet osittain erillisistä, eri ammatteihin erikoistuneista kansoista, joten ne ovat jotain etnisyyden ja yhteiskuntaluokan välimaastosta. On jokseenkin tavallista, että eri ammatissa työskentelevät naivat saman yhteiskuntaluokan sisällä ja puhuvat eri kieltä kuin eri ammattia harjoittavat naapurinsa.

Yhteiskunnan ylin luokka on aatelisto. Muita luokkia ovat käsityöläiset /ammatinharjoittajat, viljelijät, perinteinen sademetsäkeräilijäväestö, kauppamatkustajat ja palvelijat.
by Tuisku
Zeribi-pariskunta

Articles under Zeribit