Astarionin Näky
Tärkeimpiä Uhrauksen jälkeen syntyneitä uskontoja on Astarionin Näky, joka tunnetaan myös astarisminä tai vain Näkynä. Uskonnon perusta sai alkunsa jo Venaxuksen hyökkäyksen aikana niiden ihmisten joukossa, jotka salaa vastustivat Mitreiden ylivaltaa. Mitreiden kadottua maailmasta heidän uudenlainen ajattelutapansa pystyi saamaan varsinaisen jalansijan sodan runtelemien ihmisten joukossa – varsinkin heidän, jotka olivat kokeneet menetyksiä Mitreiden ja hänen palvelijoidensa suorittamassa tuhossa Venaxuksen joukkojen valloittamilla mailla. Yksi heistä oli Astarion, mies joka nousi yhdistämään eteläisen Mitragonin paragentikansat ja julistautui uuden totuuden profeetaksi.
Astarismin tärkeimmät opit ovat suurelta osin päinvastaiset Mitrentan opetusten kanssa. Sen mukaan Mitreide oli Aventionissa tunkeilija ja maailman kansojen suuri orjuuttaja. Hänen muinaiset palvelijansa, jotka loivat ihmiskunnan, oli väkivalloin pakotettu Mitreiden orjiksi hänen itsekkäitä tarkoitusperiään edistämään, ja ihmisten kohtalo oli samanlainen. Venaxuksen hallitsijat saapuivat lyömään Mitreiden ja pelastamaan ihmiskunnan, mutta Aventionin kansat manipuloitiin sotaan heitä vastaan. Orjuuttajajumalan mahti oli liian voimakas, ja hän tuhosi Venaxuksen ja suurimman osan sen asukkaista, mutta venaxuslaisten kanssa liittoutuneet ihmiset, Taarit ja Pyrathit kriittisellä hetkellä onnistuivat kuolettavasti haavoittamaan häntä. Astaristit eivät puhu "Uhrauksesta", vaan Maailmanmurhasta tai lyhyemmin vain Murhasta. Maailmat yhdistyivät Venaxuksen kappaleiden jäädessä kiertämään Aventionia Hiilloskruununa, ja nyt Mitreiden ollessa poissa Venaxuksen hyväntahtoiset jumalat pystyvät antamaan apunsa ja viisautensa ihmisille. Maailmansa julman kohtalon vuoksi he kuitenkin vastavuoroisesti tarvitsevat Aventionin kansojen tukea.
Yksittäiset jumaluudet eivät Näyssä ole niinkään tärkeitä, ja astaristit palvovat ja rukoilevat koko Aventionin ja Venaxuksen jumalolentojen yhteistä joukkoa. Jumalaksi tunnustetaan toista sataa voimallista olentoa, ja jopa ihminen voi nousta jumalaiseksi, jos saavuttaa riittävän mahdin tai viisauden. Uusia tunnustettuja jumaluuksia löydetään edelleen lisää, ja kaikilla ei ole vielä edes nimeä. Kaikki Panteonin 15 jumalolentoa on tunnustettu myös astarismissa, minkä lisäksi tunnetaan joukko muita Aventinonin jumaluuksia sekä useita nimettyjä Venaxuksen ruhtinaita. Osa jumalista on pahoja ja petollisia, tärkeimpinä Mitreiden voimakkaimmat seuraajat, mutta myös tietyt Venaxuksen mahdit. Jopa Arodunin keisari, Dunideus, tunnustetaan jumalaksi – pahaksi sellaiseksi. Suurta orjuuttajaa ja maailman tuhoajaa Mitreideä palvova keisarikunta onkin astarismin mukaan suurin uhka yhdistyneille maailmoille ja ihmiskunnalle, minkä vuoksi Näkyä ja sitä johtajaa Paragean Profeettakuningasta todistavat valtakunnat käyvät jatkuvasti sotia Mitrentaa seuraavia kansoja vastaan. Panteonistien kanssa astaristit tulevat paremmin toimeen yhteisten palvonnan kohteiden ja Panteonin suvaitsevamman luonteen myötä, mutta räikeä näkemysero Mitreiden asemasta muodostaa skisman, jonka ratkaiseminen voi olla mahdotonta.
Astaristit ovat vapaat palvomaan ketä tahansa hyväntahtoisia jumalia. Temppelit on omistettu yhteisesti kaikille jumalille, ja papit kanavoivat voimaa koko jumalyhteisöltä. Näyn mukaan myös elementtimagia on peräisin jumalilta – samoilta jotka Panteoni tunnustaa elementtijumaluuksiksi - joten serralditkin nähdään eräänlaisina pappeina. Näkyä seuraavissa valtakunnissa he nauttivatkin paljon suurempaa suosiota kuin esimerkiksi Arodunin alueilla. Suvaitsevammin suhtaudutaan myös niihin harvoihin venaxuslaisiin, jotka päätyvät Aventioniin ja selviytyvät hengissä. Astaristien valtakunnissa voikin tavata mitä eksoottisimpia olentoja kuten sfinksejä, vortiaaneja ja feruldeja – jopa septrejä siedetään, tietyissä rajoissa. Myös täällä kuitenkin ymmärretään, että osa Aventioniin laskeutuvista pakolaisista on raivon ja kostonhimon sokaisemia maailmansa tuhon johdosta, ja valitettavasti heidät on surmattava, ennen kuin he aiheuttavat sekasortoa paikallisten joukossa.
Luokka
Religious, Organised Religion
Kommentit