BUILD YOUR OWN WORLD Like what you see? Become the Master of your own Universe!

Argentuksen Kuningaskunta

Argentus on yksi kolmesta suuresta kuningaskunnasta, jotka muodostavat pääosan Arodunin Imperiumista. Jo ennen Imperiumin syntyä Argentus oli yksi pohjoisen pallonpuoliskon suurimpia mahteja, vaikkakaan sen vaikutusvalta ei juuri ulottunut Mitragonin mantereen ulkopuolelle. Nykyään Argentus on ennen kaikkea merimahti, ja se huolehtiikin suuresta osasta Imperiumin kaupan- ja merisodankäyntiä. Se on myös palavalla kiihkolla Mitreiden seuraajia puolustava voima, joka vastustaa muita aatteita kenties päättäväisemmin kuin mikään muu valtakunta maailmassa.

Rakenne

Argastosin suku on istunut Argentuksen valtaistuimella jo lähes kolme vuosisataa. Kruunun perii hallitsijan vanhin lapsi sukupuolesta riippumatta. Puoliso on valittu useimmin Davaranon, Guidessan tai Tylmarinin suvusta. Argastosia ei lasketa yhdeksi Imperiumin mahtisuvuista, koska se vaikuttaa vain paikallisesti, ja kruununperillinen ei myöskään koskaan nai mahtisuvun edustajaa. 
Kuningas ja Kuningatar hallitsevat periaatteessa tasaveroisina - tosin Argastosin suvun jäsen nauttii tiettyä erityissuosiota kansalta. Hallitsijoiden tehtävät on jaettu siten, että eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta kuningatar vastaa maan sisäisistä ja kuningas ulkoisista asioista. Aiemmin heidän tahtoaan toteuttivat valtakunnassa maaherrat, mutta Imperiumin syntyessä nämä korvattiin prefekteillä ja tribuuneilla.
Argentuksen omalla hallinnolla, kuten muillakin Imperiumin kuningaskunnilla, on melko vahva autonomia. Senaatti ja Keisari määräävät kuningasparin yläpuolella monissa ulkopoliittisissa kysymyksissä ja päättävät myös legioonien sijoittelusta. Musta Laki, kokoelma kaikkialla Imperiumissa voimassa olevia lakeja, vaikuttaa luonnollisesti myös Argentuksessa. Kuningatar tekee matkan Corediasiin vähintään kerran syklissä, ja Keisari itse nähdään Archinoossa yleensä vähintään kerran vuodessa. 

Väestö ja sen rakenne

Argentuksen kuningaskunta on nuori valtio, joka kantaa Uhrausta edeltäneen suuren, sittemmin täydellisesti tuhoutuneen kaupunkivaltion nimeä. Jälleenrakennuksen aikana tasangoille asettuneet paimentolaisheimot, etelärannikon kalastajakylät ja osa pohjoisesta Paladoraksesta irtautuneita kaupunkeja yhdistyivät uudeksi kuningaskunnaksi vuonna 114 J.U. Vankkumaton usko Mitreideen ja pyrkimys yhteistyöhön uskonveljien ja -sisarten kanssa rodusta riippumatta on aina ohjannut seudun asukkaita, ja siten liittoutuminen Coredunin ja Palardunin kanssa oli Argentukselle luonteva ratkaisu. Myös Coredunin nousu keisarikunnan keskukseksi nähtiin jumalallisena johdatuksena, eikä asia ole hiertänyt argentolaisia läheskään niin paljon kuin aiempaa asemaansa kaihoten muistelevia palardunilaisia. Mitrentan kahden suurimman suuntauksen väliset opilliset erot sen sijaan luovat jännitteitä; profeetta Mitrageneen luoma uskonsuuntaus on juurtunut Argentukseen lujasti, eivätkä sen kannattajat ole lainkaan kiinnostuneita omaksumaan coredunilaisen Lordectalaisuuden oppeja ja tapoja.
Valtaosa Argentuksen väestöstä on argentolaisia. Suurin vähemmistä ovat palardeenit, joiden osuus on sitä suurempi mitä pohjoisemmas mennään. Myös coredien osuus on merkittävä, etenkin kuningaskunnan länsiosissa. Muista ihmisroduista filiskarilais-maegorit ovat yleisimpiä; he asuttavat etenkin luoteessa sijaitsevaa Filiskarian maakuntaa. Argentuksessa elävät irgonit, dalassaarit ja tyrroonit ovat enimmäkseen orjia, tosin etenkin etelän satamakaupungeissa asuu merkittävä vapaiden tyrroonien väestö, suurin osa heistä marieldejä. Serenessi-vedetarit muodostavat pienen mutta vaikutusvaltaisen vähemmistön maan kaakkoisosissa.
Argentolaiset jakavat paljon samoja piirteitä coredien kanssa, ja kokevat nämä lähimmäksi sukulaiskansakseen. Hekin ovat ylpeitä ja - jos mahdollista - vielä päättäväisempiä ja jääräpäisempiä kuin coredit. Tyypillinen argentolainen on kiivasluontoinen, eikä unohda loukkauksia nopeasti; on tavallista, että kokonaiset suvut ovat ilmiriidoissa keskenään vuosikausien ajan jonkin mitättömän kunnianloukkauksen vuoksi. Uskonnolliset kiistat argentolaisen kanssa ovat erityisen pelottavia. Kiitettäviä ominaisuuksia ovat lojaalisuus, rehellisyys ja loputon halu auttaa ja tukea liittolaisia, uskonveljiä ja -sisaria. Uskonto leimaa argentolaisten käyttäytymistä vahvasti, ja heillä on tapana yhdistää rodulliset seikat uskontoon; täten argentolaiset monesti suhtautuvat halveksivasti tai jopa vihamielisesti muihin ihmisrotuihin kuin palardeihin ja vedetareihin, vaikka kyseessä olisikin Mitrentaan kääntynyt ihminen.

Alueet

Argentuksen niemimaa työntyy Mitragonin lounaisosasta Constennon ja Tyrenessin saaristoja kohti. Se on enimmäkseen hedelmällistä tasankoa, pitkän heinän peittämiä kukkuloita ja vehreää lehtimetsää, ja tarjoaa mitä suotuisimmat olosuhteet kukoistavalle valtakunnalle. Coredunin ohella Argentus onkin Mitragonin tiheimmin asuttuja alueita. Meriliikenne Argentuksen, Constennuksen ja Coredunin välillä on vilkasta, ja maan halkaiseva hitaasti virtaava Tristos-joki tarjoaa suoran kulkureitin aina Palardunin ylämaille asti.
Yhteistä maarajaa Argentuksella on vain pohjoisen Palardunin ja itäisen Maegondasin kanssa. Coredunista valtakunnan erottavat Alabasterisalmi ja Rukoustenlahti, jossa on molempiin kuningaskuntiin kuuluvia asuttuja saaria. Etelässä Argentuksen valtapiiri ulottuu Kilpisaariin ja Kuningattarensaariin. Maan luoteisosa Filiskaria on liitetty Argentukseen myöhemmin. Aiemmin tällä alueella eli lähinnä filiskarilais-maegoreja, jotka rakensivat melko yksinkertaisen yhteiskunnan. Pienet kylät ja paimentolaisheimot antautuivat vähin taisteluin, kun taas Filiskarin kaupunkia piiritettiin useiden syklien ajan ennen sen kaatumista. Laajojen asumattomien metsämaiden lisäksi Filiskaria on edelleen Argentuksen rauhattominta seutua. 

Sotavoimat

Imperiumi vaatii siihen kuuluvien valtakuntien kouluttavan ja varustavan legioonia palvelukseensa, ja väkirikas Argentus ylläpitää nykyään viittä. Yksi tai kaksi näistä pidetään yleensä Argentuksen alueilla; enimmäkseen näitä tarvitaan turvaamaan rauhaa luoteisosissa. Muut legioonat ovat mukana kampanjoissa Palardunin tai Coredunin joukkojen kanssa.
Legioonien lisäksi Argentuksen sotavoimiin kuuluu niin kutsuttu Kuningattarenkaarti, jonka vahvuus on noin 12 000. Nämä sotilaat ovat legioonalaisten tapaan hyvin koulutettu ja varustettu, mutta koska he eivät osallistu hyökkäyssotiin, heillä on taistelukokemusta vain vähän. Ratsuväen osuus kaartissa on paljon suurempi kuin legioonissa, ja ratsain liikkuvat joukko-osastot kykenevät tarvittaessa nopeasti siirtymään raja-alueelta toiselle. Jos Argentuksen mailla havaitaan vihamielisiä barbaareja tai rosvojoukkioita, lähetetään Kuningattarenkaarti tuhoamaan nämä uhat.
Argentuksessa koulutetaan temppeliritareita enemmän kuin missään muualla Imperiumissa. Maan suurimmat ritarikunnat ovat Palava Legioona, Aamunkoiton Ritarikunta ja Siredain Sisarkunta. Palava Legioona taistelee useimmiten idän sotatantereilla astaristijoukkoja vastaan tavallisten legioonien rinnalla, ja sen ritareille on kunnia-asia pyrkiä olemaan kaikessa parempia kuin maalliset legioonalaiset. Aamunkoiton ritarit tukevat eteläisten merialueiden sotalaivoja ja suojelevat Mitrentan temppeleitä ja papistoa Tyrenessissä. Sirediitat, jotka kaikki ovat naisia, pääasiassa partioivat harvaan asuttuja erämaita suojellen ihmisiä Hiilloskruunun demoneilta ja muilta hirviöiltä.
Lentäviksi ratsuiksi sopivia eläimiä Argentuksen mailla ei nykyään elä. Coredunilaisia kruunukorppeja tai Palardunin albatrosseja lainataan joskus poikkeuksellisen tärkeisiin kuriiritehtäviin, mutta pääasiassa Argentuksen lentävistä sotavoimista vastaa kourallinen tuuliserraldeja. Tuuli- ja vesiserraldit nauttivatkin elementalisteista suurinta arvostusta maassa, joka voimakkaasti panostaa merenkulkuun. 

Uskonto

Uskonnoista mitrageneläisyys muodostaa Argentuksen alueilla selvän enemmistön; noin neljä viidestä argentuslaisesta seuraa Mitrageneen oppeja. Loput ovat pääasiassa lordectalaisia. Eteläisillä alueilla planetaarit ovat pieni vähemmistö; heitä hädin tuskin siedetään. Muille uskonnoille ei ole sijaa Argentuksessa; muiden jumaluuksien kuin Mitreiden avoin palvonta on kielletty. Satamakaupungeissa vierailevia panteonin seuraajia ei vainota, kunhan nämä eivät julista uskonnollisia oppejaan millään tavoin. Palladian papiston ylläpitämät pankit sallitaan suurissa kauppakaupungeissa käytännön syistä, mutta näistä on riisuttu kaikki Palladiaan viittaava symboliikka.
Lordectalaisten kanssa mitrageneläiset joutuvat tulevat toimeen tavallisessa arjessaan. Se, miten tämä käytännössä onnistuu, vaihtelee suuresti alueittain. Paikoin eri uskontokuntien edustajat hyväksyvät toistensa erilaiset näkemykset ja jopa kunnioittavat toisiaan, mutta toisaalla syttyy tämän tästä väkivaltaisiakin kahakoita. Jotkut mitrageneläiset eivät suostu asioimaan lordectalaisten pitämissä liikkeissä tai käyttämään näiden ylläpitämiä palveluja - ja toisinpäin. Kerrotaan, että eräskin mitrageneläinen on mieluummin kuollut tautiin tai haavoihinsa kuin antanut lordectalaisen benedestan parantaa itsensä.
Palardunin kansa, vaikkakin valtaosa lordectalaisia, ovat tavallisesti coredunilaisia uskonveljiään ja -sisariaan maltillisempia ja suvaitsevaisempia, ja mitrageneläisetkin sietävät heitä paremmin. Tämä lienee vaikuttanut siihen, että koko Mitrentaa hallitseva Konklaavi istuu Palardunin Tarin Belesterissä, eikä eteläisemmissä valtakunnissa; tämä sijainti nähdään neutraalimpana vaihtoehtona.

Ulkosuhteet

Imperiumin osana Argentus jakaa diplomaattiset suhteet muiden Arodunin valtakuntien kanssa. Sijaintinsa vuoksi se kuitenkin luontaisesti suuntautuu enemmän etelää kohti kuin muille alueille, ja maan valtaapitävät ovat viime vuosikymmeninä tähynneet yhä kauemmas, aina muille mantereille asti.
Argentus muodostaa vahvan, pysyvän liittouman Coredunin, Palardunin, Maegondasin ja Constennuksen kanssa. Ystävällismieliset suhteet sillä on ulkovalloista Avorniaan, Irigentaan, Kularantaan, Ulta-Ultiriin ja Uuteen Calistaniin sekä Akronatiksen, Arakosin, Ispartisin, Mitridantiksen ja Neptargosin kaupunkivaltioihin.
Argentusin ja koko Imperiumin vihollisiksi lukeutuvat Paragean, Sebbertasin ja Thalatosin muodostuva liittouma sekä Grall. Kaupunkivaltiot Corvys, Dartaros ja Zerona ovat myöskin pitkäaikaisia vihollisia. Victarukseen välit ovat olleet viileät jo kauan, mutta varsinaisia vihollisuuksia ei ole esiintynyt. Korodonin mahteihin kosketusta on hyvin harvoin, mutta rakshantivaltakunta Rakshet ja sfinksien asuttama Ur-Malaketh ovat käytännössä koko ihmiskunnan vihollisia ja siten myös Imperiumin.
Muut valtakunnat ja kaupunkivaltiot nähdään pääasiassa neutraaleina voimina, ja suurimmaksi osaksi Argentuksella ei ole näiden kanssa mitään tekemistä satunnaista kaupankäyntiä lukuun ottamatta.
Muista Imperiumin kansoista coredunilaisten kanssa Argentuksen väestöllä on eniten kitkaa. Molemmat kansat ovat luonteeltaan jokseenkin jääräpäisiä ja sietävät eriäviä näkemyksiä huonosti. Argentuslaiset näkevät naapurinsa ylpeinä mahtailijoina, jotka pitävät itseään muita Imperiumin kansoja parempina. Mitrageneläisyyden ja lordectalaisuuden erot ovat hiertäneet välejä aina. 
Palardunin kansa on maltillisempaa ja suvaitsevaisempaa, ja argentuslaiset tulevat heidän kanssaan toimeen paremmin. Maiden nähdään täydentävän toisiaan hyvin; Argentus vie pohjoiseen puuta ja ruokaa, ja Palardun puolestaan lähettää etelään tärkeitä metalliteollisuuden tuotteita ja kiveä. Argentuslaiset myös tuntevat kiitollisuutta siitä suojasta, jonka naapurikuningaskunnat sille suovat sijaitessaan Argentuksen ja viholliskansojen välissä - tämä koskee myös Coredunia. 
Constennuksen väestö on ollut avoin mitrageneläisyydelle ja muulle argentuslaiselle kulttuurille, joten välit heihin ovat yleensä lämpimät. Tyrroonien ja palardien väliset rodulliset erot, vaikka pieniä ovatkin, toki kuitenkin aiheuttavat joskus ongelmia. 
Maegoreja argentuslaiset - kuten muutkin palardikansat - monesti pitävät hieman yksinkertaisina ja sivistymättöminä, vaikka näiden katsotaankin olevan paljon irgonien yläpuolella. Argentuksessa arvostetaan kuitenkin maegorien merenkulkutaitoja ja otetaan mielihyvin vastaan se suoja, jonka Maegondasin alukset tuovat eteläisille kauppavesille. 

Maatalous & teollisuus

Valtaosa Argentuksen viennistä koostuu maataloustuotteista ja puusta. Maan sisä- ja eteläosissa kerätään runsaita vilja-, vihannes- ja hedelmäsatoja, ja etenkin Tristos- ja Zaratos-jokien hedelmällisistä Leipälaaksoista kuljetetaan vesiteitse valtavia määriä ruokaa niin pohjoiseen kuin eteläänkin. Karu Palardun on tärkein kohde tälle viennille. Niinikään puutavaraa viedään paljon Palarduniin.
Solon Argentan seetripuista rakennetaan satamakaupungeissa kaleereja ja purjelaivoja palvelemaan kaikkialla Imperiumin vesillä.
Galattarin maakunta on kuuluisa kulta- ja hopeakaivoksistaan, ja Tartassan viinejä viedään kauas Tyrenessiin. Lisäksi Argentuksen hevoset ovat runsaslukuisempia ja vahvempia kuin missään muualla Imperiumin mailla, ja näitä jaloja ratsuja toimitetaan palvelemaan sotavoimia joka suunnalla.
Argentuksen mailta on löydetty paljonkin jalometalleja, mutta rautaa ja lyijyä esiintyy vain vähän. Palardun, joka taas on tunnettu rautakaivoksistaan ja terästeollisuudestaan, tuo kuningaskuntaan näitä arkisempia metalleja ja niistä valmistettuja aseita ja työkaluja. Pohjoisesta kuljetetaan vesiteitse myös erilaisia kivilaatuja rakennustöitä varten. Coredunilainen lasi ja keramiikka on myöskin Argentuksessa haluttua tavaraa. Lisäksi Argentus tarvitsee muista valtakunnista orjia, joita tuodaan niin Pohjois-Arodunin barbaarimailta ja idän taistelutantereiden sotasaaliina kuin Tyrenessin kauppatavaranakin. Tyrenessistä maahan tuodaan monenlaisia muitakin ylellisyystuotteita.

Kauppa & kuljetus

Argentuksen tieverkosto on yhtä kehittynyt kuin Coredunissakin, ja legioonien rakentamat erinomaiset kivetyt tiet johtavat suurkaupungista toiseen. Tristos- ja Zaratos-jokien yli on rakennettu mahtavia siltoja, jotka vain ensiluokkainen insinööritaito ja voimakas elementtimagia on mahdollistanut. Kuuluisin silta on Galattarasin Timanttikaari, valtava luojakansojen rakennelma, jonka päälle on kasvanut kokonainen kaupunginosa.
Meriliikenne on vilkkainta Rukoustenlahdella kolmen kuningaskunnan kaupunkien välillä, mutta myös Argentanmerellä kulkee lukemattomia aluksia Constennuksen kaupunkeihin ja takaisin. Luoteessa Dolmantanmerellä liikennettä on huomattavasti vähemmän.
Imperiumin tärkein sisävesireitti on Tristos-joki, jota pitkin laivat pääsevät koko Argentusin ja Palardunin halki aina etelärannikolta pohjoiselle Myrdonjärvelle asti. Tavanomainen kaleeri kulkee noin 800 mailin matkan Tarin Palardenista Archinosiin neljässä päivässä, ja vastavirtaan toiseen suuntaan kuudessa - serraldin nopeuttama alus paljon nopeammin. Tristoksen erityispiirre on sen haarautuminen noin 40 mailia ennen mereen laskemista. Hävityksen aikana Venaxuksesta sinkoutui valtava kalliojärkäle suoraan joelle kohtaan, jossa tuolloin sijaitsi tärkeä ihmisten linnake. Tämä käänsi joen kulkua ja synnytti pienemmän länsihaaran, joka sai nimen Umbros. Umbroksen ympärille on muodostunut laaja kostea rämeikkö, joka on vaarallista liikkua, ja laivat valitsevatkin lähes aina mieluummin itähaaran. 

Maps

  • Argentuksen Kuningaskunta
Perustamispäivämäärä
114 J.U.
Luokka
Geopolitical, Kingdom
Official State Religion
Emo-organisaatio
Hallitut alueet

Kommentit

Please Login in order to comment!