Halász

A halászat - és Everán elsősorban a Feketevízen történő tengeri halászat - szinte minden ország életében meghatározó élelemforrás és ipar.
A tengeri halakon és élőlényeken túl a víz mélyének kincsei (korallok, gyöngyök, színes homok, stb.) felszínre hozatala mind a halászok feladata, akik nem egyszer életük kockáztatásával "termelik" az árujukat. (Nem nagy túlzás állítani, hogy Evera bányáinak többsége biztonságosabbnak számít, mint a halászmesterség a rendkívül kiszámíthatatlan óceán vizein.) Ennek ellenére a munkáskezeket kevésre becsüli a társadalmak többsége, a legtöbb halászat, modern hajó és felszerelés ugyanis gazdagabb befektetők tulajdona, akik bőségesen lefölözik a megtermelt bevételt, bérleti díjat számolnak fel az üzemeltetett szállóikért, és így tovább.
Vannak persze önálló jogon dolgozó halászok, akik a saját csónakjaikat használják, őket főként a part menti kisebb falvakban találni, és nem távolodnak el túlságosan a partoktól sem. Azonban a munkájuk általában nem ad annyi bevételt, hogy komolyabban meggazdagodhassanak belőle, talán ha valamilyen különleges kincs akad a hálójukba munka közben, egy időre fellélegezhetnek a mindennapi gondok közepette. Otthonaikat és munkaeszközeiket azonban karban kell tartaniuk, ami elviszi a befolyó pénz jó részét. Közülük akadnak, akik két kikötő közötti személy vagy kisebb áruszállítást is bevállalnak mellékesként, ha megfizetik a fuvart, és páran nem kérdeznek sokat, ha ilyen alkalmi munkákról van szó.
A belföldi, édesvízi halászat általában kiegészítő élelem- és bevételforrás a családoknak, kevesen vannak, akik ebből próbálnak megélni, inkább olyan földművesek (vagy azok rokonai) művelik, akik éppen nem a gazdaságban végeznek munkát. A vadászattal ellentétben a "horgászat" szinte veszélytelen foglalkozásnak számít, így egészen fiatal gyerekek is segédkeznek, ami pedig a kifogott zsákmányt illeti, egyetlen ország sem szabályozza vagy adóztatja a mai napig.

Career

Bér & Térítések

1-4 ezüstpénz/nap (kb. 1 aranypénz egy hónapra)
Típus
Agricultural / Fishing / Forestry
Kapcsolódó Járművek
Kapcsolódó Anyagok


Cover image: by Lia Felis (with Adobe Express)

Megjegyzések

Please Login in order to comment!