Kruimelende Klippen Geographic Location in De Kronieken van de Drieëntwintig | World Anvil

Kruimelende Klippen

Geografie

De Kruimelende Klippen zijn de rand van een groot mergelplateau. De rand steekt gemiddeld zo'n duizend voet boven het gemiddelde zeeniveau uit. De toplaag van het plateau is bedekt met net aan een voet aan sediment waarop gras een voedingsbodem vind.

Door de locatie van het plateau aan de westkust, krijgt deze zeer veel regen, zowel in aantal dagen/jaar als in hoeveelheid water. Dit water zoekt zich door het mergel een weg terug naar de zee, elke keer een klein beetje mergel mee spoelend. Maar doordat de toplaag door de wortels van het gras goed bij elkaar gehouden wordt valt dit van boven niet te zien, tot de gaten groot worden.

Door deze vorm van erosie is het mergelplateau doorboord met grotten, spleten en spelonken. Die ervoor zorgen dat vooral aan de zeezijde het geheel instabiel wordt. De alsmaar tegen de klippen op slaande oceaan spoelt ook daar een gedeelte van het mergelgesteente weg. Waardoor de klippen op sommige punten over de zee hangen en een negatieve hellingshoek hebben.

Door de tweezijdige erosie, brokkelen er constant stukken van de klippen af de zee in. Het fenomeen waar de Kruimelende Klippen hun naam aan te danken hebben. Door dit onstabiele karakter van de klippen en het plateau is het bijna onbewoond, slechts een paar boeren hanteren er een vaste standplaats, en houden er geiten. Geen schapen, want geiten zijn slim genoeg om de verborgen gaten onder het gras te ontlopen, schapen denderen er zo overheen en verdwijnen in de diepte.

Fauna & Flora

De toplaag van het mergelplateau is overgroeid met gras, en hier worden door een paar boeren geiten op gehouden. De kliffen zelf zijn een geliefde broedplaats voor veel soorten vogels die nestelen in de erosie grotten of zelf een nestje uit hakken in de wanden van de Kruimelende Klippen.

Natuurlijke Grondstoffen

Het mergelgesteente is van zo'n poreuze aard dat het niet geschikt is als bouw materiaal. Het wordt daarom niet gewonnen. Het enige waar de mensen wat aan hebben is het gras voor de geiten en zo af en toe rapen ze vogeleieren.

Type
Cliff
Locatie onder
Eigenaar Organisatie


Cover image: Header K23 by Jack Pierce via Pixabay

Opmerkingen

Please Login in order to comment!