Den gamla tron
Den gamla tron baserade sig aldrig på något religiöst samfund i modern mening och utvecklades heller aldrig ur ett sammanhängande religiöst system, den var alltså aldrig någon enhetlig religion i modern bemärkelse. Den Orbrosiska mytologin utvecklades istället utifrån en naturreligion, inte en grundad religion. Det betyder att den snarare fungerade som en sorts teoretisk överbyggnad till kulten och egentligen hade mycket lite att göra med tro och mer med handlande, traditioner och värderingar i samband med naturen, vädret, årstiderna och mänsklig verksamhet såsom krig och jordbruk.
De olika folkgrupperna som befolkade Orbros influerade varandra genom århundradena och saker lades till och togs bort från den gamla tron.
Få saker finns bevarade från denna tiden, endast i norden finns vissa tempelbyggnader bevarade. Men över stora delar av Orbros kan man hitta gravfält, offerplatser, domarringar och tingsplatser som alla sägs ha sitt ursprung från tiden då den gamla tron dominerade bland befolkningen i hela Orbros.
I modern tid lever den gamla tron kvar endast i Norden där den lever sida vid sida med Moderns ljus och de allra flesta nordbor erkänner sig till båda religionerna samtidigt. Tack vare att den gamla tron fortfarande lever kvar i norr har mästarna i Dalhamns akademi kunnat samla på sig stora kunskaper om denna nu nästan utdöda religion. Speciellt Mäster Edelbert har rest runt i norr i många år och nedtecknat information om dess gudar, myter och legender och samlat dessa i flera volymer.
Gudar & Gudinnor
Drage - Är vältalighetens och skaldekonstens gud, det är han som berättar sagorna om gudarnas alla stordåd i Frojds stora salar. Barder och skalder offrar gåver till Drage så de ska kunna ta del av hans historier och sagor. Drage är också den som välkomnar alla gäster till Frojds salar, både andra gudar och fallna krigare. Drage nedtecknar alla stordåd som gudarna utför så de aldrig ska glömmas bort. Drej - Ibland kallad Drö, är en fruktbarhetsgud och bror till Dreja. Han beskrivs som fager, kraftfull och barmhärtig. Drej och Dreja tillbedjs främst under midsommarfirandet. Dreja - Ibland kallad Dröa är syster till Drej och även hon en fruktbarhets- och kärlekensgudinna. Dreja spanar även efter de som dör och hälften som dör i strid för hon till sin egen borg och andra hälften för hon till Frojds stora hallar. På grund av detta skulle hon även kunna ses som en dödsgudinna. Frejd Frojd Hella Hran Lidun Rejmsdal Sigrid TöreRemove these ads. Join the Worldbuilders Guild
Comments