Deltaborg zeilwedstrijd

Om het jaar organiseert de Hertog van Deltaborg een zeilwedstrijd van Nieuw Elrris over de Groterivier tegen de stroom in naar Deltaborg.

Het evenement duurt twee weken, en tijdens die twee weken mag men starten wanneer men wil. En de deelnemers dienen dus goed het weer en het getij in de gaten te houden voor een zo gunstig mogelijke start.

De Zeilwedstrijd is bedoeld voor de handelaren die normaal ook de rivier bevaren, en het is dan ook de bedoeling dat ze minimaal 12 ton aan lading of 24 passagiers met bagage meenemen.

De schepen starten door dat één bemanningslid bij de havenmeester in Nieuw Elriss hun startbewijs gaat ophalen, de havenmeester tekent dan hierop de startdatum en tijd, dit bewijs leveren de schippers weer in bij het kasteel van de Hertog van Deltaborg. Op noen van herfstnachtevening wordt de wedstrijd gesloten en 's avonds tijdens een groot feest de winnaar bekend gemaakt.

Prijs

De winnaar van de zeilwedstrijd mag tot aan de volgende race een gele wimpel in de top van zijn mast voeren. Om aan te geven dat dat het snelste schip is. Dit levert dat schip vaak wat extra klanten op. Tijdens de wedstrijd mag de wimpel niet gevoerd worden.

Daarnaast krijgt de winnaar een korting van 1/5 op de ligplaats kosten in Deltaborg, wat natuurlijk altijd welkom is.

Regels

Er zijn geen regels omtrent het schip of de bemanning, alleen over de lading. Er mag dan ook geboomd, gejaagd en geroeid worden om het zeilen te ondersteunen. Maar de wedstrijd is 555 mijl lang. Dus dat kan een zware klus zijn voor de bemanning.

De standaard regels gelden op het water, maar dit voorkomt niet altijd dat er 'vals' gespeeld wordt, door andere schepen te hinderen. Hier is geen toezicht op, en de wedstrijd heeft ook geen jury. Maar onderling wordt er redelijk hard opgetreden tegen schepen die rare dingen uithalen.

Opmerkelijk

Het snelheidsrecord staat al 65 jaar op 3 dagen en 19 uur. Dit is tijdens een zeer zware westerstorm gehaald, vele andere schepen die probeerde door te zeilen kapseisde of liepen bij de oevers op, vele zochten ook gewoon dekking.

Primary Related Location
Nieuw Elrris 
Groterivier 

Opmerkingen

Please Login in order to comment!