12e Korps Veldartillerie

Composition

Mankracht

Vier batterijen van elk drie Trebuchets.
Totaal 500 man.

Uitrusting

Onder normale omstandigheden beschikt het 12e Korps Veldartillerie over 12 Trebuchets, elk bediend door een peloton van 40 man.

Wapens

Tijdens de Slag om Renk gebruikt het 12e Korps Veldartillerie Pierrière gemaakt van de dennenbomen die rondom de Rankvallei groeien. Doordat het hele Keizerlijke leger via de pas achter Yop Victaris binnen valt, kunnen ze niet hun gebruikelijke wapens meenemen over het smalle voetpad door de bergen, en er is niet voldoende geschikt hout om trebuchets lokaal te bouwen.

Pierrière zijn slingerarm katapulten, die met spierkracht worden aangedreven, in tegenstelling tot met een contragewicht. De pierrière bestaat uit een staander met daarop een acht passen lange hefboom. Aan het lange uiteinde wordt het projectiel bevestigd in een slinger, aan het korte uiteinde wordt met behulp van lijnen getrokken door een groep soldaten. De hefboom slaat vlak voor deze helemaal verticaal komt tegen het onderstel aan en stopt daardoor, alle energie verplaatsend naar het werpen van het projectiel.

De projectielen van de pierrière kunnen wisselen in gewicht van 2 tot 24 pond, en de werp afstand bedraagt ongeveer 80 passen. Maar de pierrière heeft een zeer snelle werpsnelheid van om en nabij de 90 tot 120 worpen per uur.

Doordat de pierrière ook door kleinere groepen te bedienen zijn dan de gebruikelijke trebuchet, hebben ze er 50 kunnen inzetten tijdens de Slag om Renk.

Voertuigen

De manschappen van de pelotons verplaatsen zich gewoonlijk te voet, en het materiaal voor de trebuchets op wagens getrokken door ossen.
 Als het terrein het toelaat (geen heuvels of modder of iets wat het te zwaar maakt voor de trekdieren) zullen veel soldaten ook meerijden op de wagens. 
 De officieren beschikken vaak over hun eigen rijdier. 

Het ondersteuningspeloton beschikt over door het leger toegekende paarden om te gebruiken voor de verkenning, en communicatie.

Structuur

12e Korps Veldartillerie
Bestaat uit: 4 Batterijen (480 man) + ondersteuningspeloton (16) + staf (4)
Geleid door een Majoor

Batterij
Bestaat uit 3 pelotons (160)
Geleid door een Kapitein

Peloton
Gevormd door 40 man die normaal één Trebuchet bedient.
Geleid door een Luitenant

Naamgeving
De batterijen en pelotons zijn genummerd. Batterijen 1 tot 4 en pelotons -1 tot -3. Normaal worden deze nummers samengevoegd. En bestaat het korps dus uit de pelotons 11, 12, 13, 21, 22, 23, 31, 32, 33, 41 ,42 ,43 en 50 voor het ondersteuningspeloton.

Tactieken

Het ondersteuningspeloton verkent voor uit voor geschikte locaties voor de plaatsing van de artillerie wapens. Met inachtneming van de route erheen, verdediging, aanvoer van de wapen onderdelen en munitie. Het ondersteuningspeloton bouwt ook de mogelijke verdedigingswerken, en zo nodig prepareert de grond. 
Daarna bouwen de pelotons elk hun eigen trebuchet op. Onderverdeeld in de batterijen, deze batterijen hoeven natuurlijk niet allemaal op dezelfde plek te staan of allemaal in gebruik genomen te worden. Maar het is wel gebruikelijk dat de batterijen niet opgesplitst worden. 
Daarna wordt er op de doelen geworpen onder het bevel van de Majoor, die weer samenwerkt met de andere legeronderdelen. 

History

Type
Artillery
Algemeen trainingsniveau
Professional
Aangenomen Veterancy
Experienced
Bovenliggende Formatie
Gebruikt door


Cover image: Header K23 by Jack Pierce via Pixabay

Opmerkingen

Please Login in order to comment!
Dec 12, 2020 21:29 by Michael Chandra

As I mentioned before, I love pulling out special historical weapons.


Too low they build who build beneath the stars - Edward Young